
اضطراب
اختلال اضطراب چیست؟
استرس و اضطراب نوعی اختلال می باشد که اعصاب و روان افراد را تحت شعاع قرار می دهد. استرس و اضطراب ممکن است بر اثر دلایل خاص و یا بعد از مواجه شدن با این مشکل و یا حادثه در شما ایجاد شود. استرس و اضطراب دلایل مختلفی دارند. این اختلال ممکن است حاد و شدید باشد و همچنین می تواند ساده و معمولی باشد. افرادی که به استرس و اضطراب حاد و شدید دچار می باشند، اغلب اوقات و گاهی تمام روز دچار استرس هستند و فکر و ذهن آن ها آرام نیست و مدام در حال تنش می باشد. اما افرادی که اضطراب و استرس آن ها از نوع حاد نمی باشد، تنها نسبت به موضوع خاصی اضطراب دارند و هنگام قرار گرفتن در شرایط حساس دچار اضطراب می شوند.
به بیان ساده تر اختلال اضطراب، بیماری ذهنی خطرناکی است که منجر به بروز ترس و نگرانی در فرد می شود و از بین نمی رود و می تواند به مرور زمان شدت بگیرد. در واقع اختلال اضطراب موردی است که ادامه پیدا می کند و اثرات منفی و مخربی را بر کیفیت زندگی خواهد گذاشت.
انواع اختلال اضطراب
انواع مختلفی اختلال اضطراب وجود دارد، از جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– اختلال وحشت زدگی
–فوبیا و ترس
– اختلال اضطراب اجتماعی
– اختلال استرسی بعد از آسیب و یا حادثه
– اختلال وسواسی اجباری
– اختلال اضطراب فراگیر
- اختلال اضطراب بیماری
در کل، اختلال اضطراب به سه دسته تقسیم می شود:
– اختلال اضطراب، وسواسی اجباری و اختلالات مرتبط
– آسیب
– استرس زاها و اختلالات مرتبط
این تفاوت ها نشان می دهند، در حالی که اختلال ها با یکدیگر مرتبط هستند اما تفاوت هایی را نیز با هم دارند.
علائم و نشانه های اختلال اضطراب
اختلال اضطراب با یک سری علائم ظاهر می شود و تجربه افراد با یکدیگر متفاوت خواهد بود..
از جمله علائم بروز استرس و اضطراب می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- یکی از علائم بروز این نوع بیماری اختلالات خواب می باشد. به عبارت دیگر فرد مبتلا به این بیماری دچار بی خوابی و کم خوابی می باشد. خواب فرد مبتلا بدون کیفیت می باشد.
- خسته شدن از دیگر علائم این بیماری می باشد. در حقیقت فرد مبتلا به راحتی خسته می شود و خستگی وی از حد معمول بسیار بیشتر خواهد بود.
- در تمرکز ذهن اختلال ایجاد می شود. به عبارت دیگر امکان تمرکز ذهن وجود ندارد و یا به سختی صورت می گیرد.
- افزایش درد های عضلانی و احساس درد در قسمت سر یکی دیگر از علائم بروز این بیماری می باشد.
- وجود اضطراب و نگرانی بیش از حد معمول در مورد انواع موضوعات، رویداد ها و فعالیت ها از دیگر علائم ابتلا به استرس و اضطراب می باشد.
- کنترل نگرانی های به وجود آمده توسط فرد مبتلا بسیار چالش برانگیز خواهد بود.
به طور کلی، زمانی که با علائم روانی و فیزیکی مشابه ترس و اضطراب مانند تعریق، تند شدن ضربان قلب، تنگی نفس، نگرانی و یا استرس روبرو می شوید، این ها می توانند علائمی باشند از این که چیزی در حال اتفاق افتادن است و شما نباید نسبت به آن بی اهمیت باشید.
این واکنش می تواند با فعال شدن نیروهای روانی و فیزیکی در مقابله با خطر همراه باشد. گرچه این سیستم در بیشتر موارد به خوبی عمل می کند، اما گاهی ممکن است به شما آسیب بزند. چنین شرایطی می تواند نشان دهنده اختلال اضطراب باشد.
علت بروز اختلال اضطراب
علت اصلی بروز اختلال اضطراب مشخص نیست، اما به نظر می رسد عواملی از جمله ژنتیک، محیط، میزان استرس، تغییرات مغز و یا آسیب و حادثه دخیل باشند و موجب بروز این اختلال شوند.
تشخیص اختلال اضطراب
تست آزمایشگاهی برای تشخیص اختلال اضطراب وجود ندارد. با این حال، برخی تست ها به منظو بررسی و تعیین مشکلات فیزیکی انجام خواهند شد.ممکن است شما به روانپزشک، روان شناس و یا مشاور ارجاع داده شوید تا با استفاده از ابزاهای تشخیصی و سوالاتی که از شما پرسیده می شود، نوع اختلال تشخیص داده شود.
درمان اختلال اضطراب
در درمان اختلال اضطراب می توان از گزینه هایی از قبیل روان درمانی، مصرف دارو و یا در نظر گرفتن یک سری استراتژی ها کمک گرفت.
درمان شناختی رفتاری، موثرترین نوع روان درمانی در افرادی است که از اختلال اضطراب رنج می برند. در صورت ابتلا به این اختلال، درمان های متعددی وجود دارد که می توانند به شما کمک کنند تا زندگی بهتری داشته باشید.این مورد را به خاطر بسپارید که درمان می تواند زمان بر باشد؛ چرا که باید آزمون و خطا انجام شود تا بهترین نوع درمان برای شما توسط پزشک در نظر گرفته شود.
همچنین بهتر است که در طول درمان صبور باشید و ارتباط خود را با پزشک تان حفظ کنید تا بهترین طرح درمان با توجه به نیازهای تان در نظر گرفته شود.
همانطور که گفته شد برای درمان استرس و اضطراب راه های و راه حل های مختلفی وجود دارد که در ابتدا باید نوع و همچنین منشا اصلی استرس و اضطراب حاکم بر فرد پیدا شود، سپس متناسب با آن ها برای درمان اقدام کرد.از روش های درمانی برای درمان استرس و اضطراب ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
روان درمانی
روان درمانی یکی از روش های بسیار موثر و تاثیرگذار و همچنین محبوب در درمان اختلال های روانی مانند استرس و اضطراب می باشد. روان درمانی و یا گفتار درمان توسط متخصصان روان و اعصاب انجام می شود و سپس افراد مبتلا به این بیماری بر اساس رویکرد های حاصل هدایت می شوند. رفتار درمانی شناختی یکی از انواع روان درمانی می باشد که دارای استاندارد های طلایی می باشد و تاثیر مثبت آن برای بزرگسالان ثابت شده است. این روش یکی از روش های فعلی بسیار موثر می باشد که به تعامل بین افکار، احساسات، رفتار های آگاهانه و درمان تداوم اضطراب می پردازد.
مصرف دارو
یکی دیگر از روش های درمان استرس و اضطراب مصرف دارو می باشد. مصرف دارو حتما باید بر اساس دستور پزشک مصرف شود. دارو های مصرفی جهت درمان اضطراب با تعامل با مواد شیمیایی باعث تحریک انتقال دهنده های عصبی می شوند. در حقیقت دارو های مصرفی یک یا چند مورد از انتقال دهنده های عصبی مهم را تقویت می کند که به رفع استرس و درمان آن کمک می کنند. از انواع دارو های مصرفی در درمان استرس می توان به دارو مهارکننده جذب مجدد سروتونین، مهارکننده جذب مجدد سروتونین و نوراپی نفرین، دارو های ضد اضطراب ، دارو های ضد افسردگی و همچنین دارو های قدیمی و بسیار آشنا چون داروی های مونوآمین اکسید اشاره کرد که هر کدام با توجه به شدت عارضه و نوع آن توسط پزشک معالج تجویز می شود. دارو های ضد افسردگی یکی از مستندات درمان کننده استرس و اضطراب می باشند که آن ها را باید حداقل سه هفته استفاده کرد تا تاثیرات لازم به بگذارند. ناگفته نماند که دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای دارو های بسیار قدیمی می باشند که امروزه مورد استفاده قرار نمی گیرند.
بهترین روش درمان استرس و اضطراب مراجعه به پزشک متخصص می باشد. پزشک با معاینه و روان درمانی منشا اصلی استرس و اضطراب مشخص می شود، سپس پزشک با توجه به علت آن، شدت عارضه و …. روش درمان موثر را تشخیص می دهد و راه کار ها و دستورالعمل ها را به شما بازگو می کند.
دستورالعمل هایی جهت کنترل استرس
دستورالعمل هایی وجود دارد که به کنترل استرس و اضطراب کمک می کند، اما قادر به درمان آن ها از ریشه نخواهد بود. به عنوان مثال :
- برای کنترل استرس و اضطراب می توان به انجام ورزش های آرام و سبک پرداخت. به عنوان مثال می توان به انجام ورزش شنا، پیاده روی، دوچرخه سواری و ورزش های نرمشی اقدام کرد.
- یکی دیگر از روش های کنترل کننده استرس عدم استفاده از خوراکی های کافئین دار می باشد. خوراکی کافئین دار و همچنین نوشیدنی های حاوی کافئین را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
- علت استرس و اضطراب خود را روی کاغذ یادداشت کنید.
- جویدن آدامس به کاهش استرس و کنترل آن کمک می کند.
- گاهی اوقات نفس عمیق کشیدن به شدت در کنترل استرس تاثیرگذار خواهد بود.
- از انجام فعالیت هایی که باعث خوشحالی و آرامش شما می شود به هیچ عنوان غافل نشوید